Geschreven door Oude Fruitbomen 09:14 Huis & Tuin

Hoe moet ik mijn pruimenboom snoeien voor de beste fruitopbrengst?

Pruimenboom snoeien

Het snoeien van je pruimenboom is cruciaal voor een gezonde boom en een rijke oogst. Hier is een stap-voor-stap gids om je pruimenboom optimaal te snoeien:

Waarom moet je een pruimenboom snoeien?

Snoeien is essentieel voor de gezondheid en productiviteit van je pruimenboom. Het bevordert een sterke en evenwichtige groei, zorgt voor een betere fruitopbrengst en verlengt de levensduur van de boom. Bovendien helpt snoeien om ziektes en plagen te voorkomen, omdat een goed onderhouden boom beter bestand is tegen deze problemen​​.

Pruimenboom snoeien

Wanneer moet je een pruimenboom snoeien?

De beste tijd om een pruimenboom te snoeien is tussen april en september. Het is aan te raden om de boom direct na de oogst, in augustus of september, te snoeien. Snoei niet in de winter, omdat de boom dan gevoeliger is voor ziektes​​.

Hoe snoei je een jonge pruimenboom?

Voor jonge pruimenbomen, vooral in de eerste drie tot vijf jaar, is het belangrijk om de structuur van de boom goed op te bouwen. Hier zijn de stappen:

  1. Direct na het planten: Snoei je pas geplante pruimenboom direct na het planten. Knip de top net boven een knop af en gebruik wondafdekmiddel om ziektes te voorkomen.
  2. Kies de sterkste takken: In de eerste drie tot vijf jaar selecteer je de vier krachtigste takken die rondom de stam en op verschillende hoogtes zijn geplaatst. Snoei de overige takken weg. Snoei deze vier takken terug tot één of twee bloemknoppen, knip net boven een knop die naar buiten wijst.
  3. Jaarlijks onderhoud: Snoei elk jaar de bovenkant van de boom 30 tot 60 centimeter terug en verwijder kruisende, zwakke en zieke takken​​.

Hoe snoei je een volwassen pruimenboom?

Een volwassen pruimenboom, na drie tot vijf jaar, heeft minder intensieve snoei nodig:

  1. Waterloten verwijderen: Verwijder jaarlijks de waterloten (slanke scheuten die recht omhoog groeien) en zieke of ongewenste takken.
  2. Onderhoudssnoei: Begin bij de onderste dode en beschadigde takken en werk naar boven toe. Snoei zo ver mogelijk van de stam vandaan om de boom niet te verzwakken​​.

Hoe snoei je een verwaarloosde pruimenboom?

Voor een verwilderde pruimenboom is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan:

  1. Geleidelijke snoei: Verdeel het snoeien over twee jaar. Snoei niet meer dan een derde van de boom per jaar. Zo voorkom je dat de boom te veel stress ondergaat en niet meer herstelt​​.

Welk gereedschap heb je nodig?

Goed gereedschap is essentieel voor een effectieve snoei:

  • Snoeischaar: Voor het snoeien van kleine takken.
  • Takkenschaar: Voor dikkere takken.
  • Snoeizaag: Voor grote zijtakken​​.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je pruimenboom gezond blijft en je jaar na jaar kunt genieten van een rijke oogst aan heerlijke pruimen. Voor persoonlijk advies en een breed assortiment aan prachtige fruitbomen kun je altijd terecht bij OudeFruitbomen.nl​​​​.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Last modified: 08/07/2024

Sluiten